GPS: 40.5073796N 23.8237453E
Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja na Atosu
Plaža Karvunoskala (Καρβουνόσκαλα) se nalazi odmah iza gradske plaže naselja Stratoni, tačnije iza same luke. Ako dolazite iz Jerisosa od koga je udaljena 15 kilometara, pratite glavnu magistralu za Olimpijadu i Stavros. Prolazite manastir Kakovo (metoh Hilandara) i nastavljate pravo sve do raskrsnice na kojoj stoji putokaz pravo za Arneu i Stavros, a desno za Stratoni. Tu se isključite desno i vozite još nekih 800-900 metara. Dolazite do nekih pansiona odnosno apartmanskih kompleksa. Vidite kuda možete da se spustite do obale jer su neki postavili ogradu koja označava privatni posed. Pratite zemljani put i parkirajte se na nekom proširenju uz samu plažu.
Ako dolazite iz pravca Stavrosa i Olimpijade, možete da se isključite za Stratoni na prvom izlazu (ne postoji nikakav putokaz) ili malo dalje, na drugom, na kome ćete videti obeleženo skretanje levo za Stratoni i Arneu dok se pravo produžava za Jerisos i Uranopolis. Ako izaberete ovo drugo isključenje, uskoro ćete doći do raskrsnice na kojoj se levo ide za centar naselja Stratoni, a desno za Jerisos. Idete desno i za par trenutaka ste kod gore pomenutih pansiona.
Sama plaža je peščana, dugačka oko 250 i široka čak do 40 metara. Ima postepen prelazak u dubinu. Smeštena je u uvali i sa leve strane postoji greben koji je deli od gradske plaže u Stratoniju, dok je sa desne stena koja je deli od jedne divlje i neorganizovane plaže. U pozadini su palme i raznorazno drveće koje pripada već pomenutim smeštajnim kompleksima.
Plaža je potpuno neuređena i nema baš nikakve sadržaje pa sav plažni mobilijar ponesite sa sobom. Videćete samo tih nekoliko manjih pansiona, a ako vam zatreba prodavnica ili neko okrepljenje, možete da prošetate do centra Stratonija. Na plaži nema gužve, čak ni u sezoni jer dolaze uglavnom gosti koji borave u okolnim kućama mada ima i došljaka iz Stratonija ili nekih drugih mesta.
* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.