Vrlo važan deo kulturne baštine Lefkade su tradicionalna kuhinja i tradicionalni proizvodi.
Pored prelepih tradicionalnih vezova (pod nazivom “karpeto” i “mantanies”) koji se izrađuju u selu Karia, Lefkada je poznata i po proizvodnji različitih poljoprivrednih proizvoda jer je zemlja izuzetno plodna.
Maslinovo ulje, citrusi, med, badem, riba i vino su odličnog kvaliteta.
Neki od specijaliteta na ostrvu su tradicionalno jelo pod nazivom “sočivo iz Engluvija”, “salami” (kobasica), “savoro” (riba sa začinima, grožđicama i belim lukom), jelo od ribe koje se zove “aliada”, “sumada “(lokalno piće od gorkog badema) i poslastice poput “mantolata” (lešnik) i “pasteli” (mešavina karamelisanog susama i meda).
Lefkada je takođe poznata po kvalitetu i izvrsnom ukusu svojih vina.
Med od majčine dušice koja raste u selima Dragano i Atani, liker rozoli, nana, ruža, tradicionalna ladopita (pita od ulja), ladokulura (rolnice od ulja), ulje od višegodišnje masline, avgotaraho (vrsta kavijara od cipala koji živi u lagunama) kao i belo i crveno vino su takođe proizvodi kojima se stanovnici Lefkade ponose.
Napomenimo da se vino koje se proizvodi od retke vrste grožđa “berjami” ili barzamino (koje su verovatno doneli Mlečani 1684. godine) koje se uzgaja u opštinama Sfakiotes, Karia, Apolon i Elomenos, na 200 do 700 metara nadmorske visine, smatra jednim od najboljih u Grčkoj.
Ostale sorte vino su giomatari (crno, slatko), keropati (belo) i lakero (lagano i blago vino) te Vardea. Vinogradarstvo je od davnina bilo jedno od najprofitabilnijih i omiljenih poljoprivrednih zanimanja, uglavnom na visoravnima.